domingo, 31 de octubre de 2010

Elogi de la llengua catalana

On rau el misteri de l'ésser d'un poble, aquesta amable convenció que ens situa al mig d'altres, orfes d'estranyesa envers desconeguts, vivents, traspassats i no nascuts encara, que ens agermana en un espai dispers i de simultaneïtats ombrívoles. Aquest temps que travessa els anys més enllà dels nostres límits personals, que és un feix de continuïtats, ruixants a voltes, defallents i fugisseres altres. Aquest àmbit de respiracions i ecos que els mots poden tenyir amb l'alè secret i múltiple que ve de segles enrere i estén el seu vol fins envair imprevisibles pulmons i trencar l'espai mut del dia, tot enlairant les ales de l'idioma lluent, antic, polit, lliure, nou, encisador.

On rau, si no és al foc íntim i secret dels sons que malden per estendre la flama dels somnis encerclats dins les lletres, l'incendi fort que, alliberat, engoleix l'orb clot del silenci i hi espurneja les carícies de llum i d'esperança, de vida, i cant i joia.

Aquest misteri d'una llengua, refeta, com totes, a trossos, incrustada dels fragments, relíquies que els llavis, les plomes, els naufragis, les pregàries, els desitjos, les lleis, els planys hi aboquen. Enterbolit caprici del destí i la terra, que basteixen el palau d'un pensament pregó, flexible i propi, barroc refugi de records i oblits, bressol nu de sentiments, sepulcre de violències i de guerres.

Cos d'aigua, ànima de so, lliure designi de la ment que s'hi emmiralla. Altar de la presència absent, casal humà: possible, noble, necessari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario